Schietsport

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres

 

 

 

Al ruim 90 jaar wordt bij de aangesloten schietverenigingen van de Winterswijkse Schiet Bond (WSB) met veel plezier de schietsport beoefend. Dit gebeurt op zondagmorgen in competitieverband. Zo lang al geeft de schietsport vorm aan de onderlinge verbondenheid van jong tot oud en uit alle lagen van de Winterswijkse bevolking.

In de WSB-competitie wordt in teamverband met een luchtbuks op een kaart met rozen geschoten. Het is een binnensport waarbij de wedstrijden om de week plaats vinden op een 9 meter lange baan. Het schietseizoen loopt  van eind september tot begin april.

Er wordt uit de vrije hand geschoten, dus zonder ondersteuning van de luchtbuks. Indien je fysiek niet meer uit de vrije hand kunt schieten mag je opgelegd schieten.  Leden en gasten, die kennis willen maken met de schietsport, mogen gebruik maken van luchtbuksen die de verenigingen beschikbaar stellen. De jaarlijkse contributie is relatief laag en ligt tussen de 30 en 40 euro per jaar.

Het is een uitdaging om elke wedstrijd weer een goede prestatie te leveren. Concentratie, stabiele houding en trekker-techniek gaan in de Winterswijkse schietsport samen met een gemoedelijk samenzijn.

We kennen in Winterswijk twee varianten:

 

Open Vizier: Hierbij richt de schutter via een korrel aan het einde van de loop en een keep op het begin van de loop. De kaart bevat 6 rozen van concentrische cirkels met in het midden 12 punten en dan aflopend naar 8 punten. De eerste roos is een proefschot. Er kan dus maximaan 5 keer 12 punten ofwel 60 punten per kaart geschoten worden. De rozen moeten in de volgorde links boven tot rechts onder geschoten worden. In een wedstrijd schiet iedere schutter 2 kaarten, dus een maximaal van 120 punten. Als de roos niet geraakt wordt dan telt die uiteraard 0 punten en dat wort gemeenzaam aangeduid als een “poedel”.

 

 

Diopter: Hierbij word geschoten met een diopter in plaats van een keep aan het begin van de loop. De kaart waarop geschoten wordt bevat 5 rozen. Deze zijn kleiner dan de Open Vizier kaarten. Het maximale te halen resultaat levert 10 punten op, maar dat moet precies in het midden zijn. Een kaart kan dus maximaal 50 punten opleveren. De buitenste ring van de roos telt 1 punt. Er worden in een wedstrijd per schutter 3 kaarten geschoten, dus maximaal 150 punten. Buiten de roos schieten lever ook bij Diopter 0 punten op.

De teams voor de competitie worden ingedeeld naar het gemiddeld geschoten resultaat van de vorige competitie. Zodoende ontstaan er teams die min of meer aan elkaar gewaagd zijn.

De competitie wordt geschoten op zondagochtend eens in de 14 dagen volgens een vooraf vastgesteld competitie rooster. Dat rooster wordt opgedeeld in klassen. Die klassen zijn afhankelijk van het gemiddelde resultaat per team. De hoogste teams schieten in de Hoofdklasse. Daarna worden de klassen ingedeeld in A, B, C of D klasse. Tenslotte is het nu zo, dat de competitie in tweeën is gedeeld in een A en een B groep om de totale competitie tussen eind september en begin april rond te krijgen.

 

Er zijn bij de WSB 13 verenigingen aangesloten. Al deze verenigingen zijn actief in de gemeente Winterswijk. Een deel van deze verenigingen heeft een binding met een buurtschap.

B.S.V

Brinkheurne

Buksveld

Meddo

C.S.V.

Corle

D.S.V.

 

de Treffer

Ratum

Diana

 

Eendracht

Meddo

Juliana

Woold

K.S.V.

 

Motorshoot

Meddo

Nimrod

Huppel en Henxel

S.V.K

Kotten

W.T.M.

Miste