Beslissingswedstrijden zijn geschoten, seizoen 2023-2024 is gereed.

Geschreven door Herbert Legters     

 

Afgelopen zondag zijn in verenigingsgebouw Juliana drie beslissingswedstrijden geschoten. Dit evenement is altijd een spannend iets met altijd weer een verrassend verloop.

 

Dit keer was dat de wedstrijd in klasse B2 tussen SVK 3 en BSV 2. Na het einde van de wedstrijd was de uitslag 456 - 456. Ook het aantal 12 en 11 was gelijk. Na overleg met de teamleiders is besloten om een extra ronde te schieten. En het was wederom gelijk, 229 - 229! Na de tweede extra ronde had SVK 3 de sterkste zenuwen en hebben gewonnen met 234 - 238. Het was mooi om deze wedstrijd vanaf de zijkant te aanschouwen. 

 

In klasse B1 was de beslissing eenvoudiger. De wedstrijd ging tussen SVK 2 en WTM 2. SVK 2 is kampioen geworden met een uitslag van 459 - 440.

 

Tenslotte werd er in klasse D2 ook een beslissingswedstrijd geschoten tussen WTM 3 en BSV 4. Hier was WTM 3 de sterkste met een uitslag van 465 - 447. 

 

Hiermee is seizoen 2023-2024 gereed. De voorbereiding van dit seizoen was intensief, mede door de wijzigingen van het aantal teams per klasse. hierdoor moest er een compleet nieuwe indeelsleutel worden gemaakt.

 

Het verloop van de competitie ging daarentegen zeer soepel. Er is maar een enkele wedstrijd afgelast of verschoven. En die zijn verschoven zijn zeer snel ingehaald. 

Binnenkort start ik de voorbereidingen op voor het seizoen 2024-2025. 

 

Denken jullie ook allemaal aan het enquêteformulier, dit is voor ons heel belangrijk voor het nieuwe seizoen. Deze is verstuurd aan alle verenigingen. Mocht je het nog niet hebben ontvangen, vraag dan even aan de secretaris van jouw vereniging.

 

 

Foto`s van kampioenen

 Stuur een foto van het kampioensteam naar website@wsb-competitie.nl dan kunnen we die plaatsen op de nieuwe website.

 



 

Schietsport in Winterswijk

Al ruim 90 jaar wordt bij de aangesloten schietverenigingen van de Winterswijkse Schiet Bond (WSB) met veel plezier de schietsport beoefend. Dit gebeurt op zondagmorgen in competitieverband. Zo lang al geeft de schietsport vorm aan de onderlinge verbondenheid van jong tot oud en uit alle lagen van de Winterswijkse bevolking.

In de WSB-competitie wordt in teamverband met een luchtbuks op een kaart met rozen geschoten. Het is een binnensport waarbij de wedstrijden om de week plaats vinden op een 9 meter lange baan. Het schietseizoen loopt  van eind september tot begin april.

 

Competitie

De teams voor de competitie worden ingedeeld naar het gemiddeld geschoten resultaat van de vorige competitie. Zodoende ontstaan er teams die min of meer aan elkaar gewaagd zijn.

De competitie wordt geschoten op zondagochtend eens in de 14 dagen volgens een vooraf vastgesteld competitie rooster. Dat rooster wordt opgedeeld in klassen. Die klassen zijn afhankelijk van het gemiddelde resultaat per team. De hoogste teams schieten in de Hoofdklasse. Daarna worden de klassen ingedeeld in A, B, C of D klasse. Tenslotte is het nu zo, dat de competitie in tweeën is gedeeld in een A en een B groep om de totale competitie tussen eind september en begin april rond te krijgen.

Verenigingen

Al ruim 90 jaar wordt bij de aangesloten schietverenigingen van de Winterswijkse Schiet Bond (WSB) met veel plezier de schietsport beoefend. Dit gebeurt op zondagmorgen in competitieverband. Zo lang al geeft de schietsport vorm aan de onderlinge verbondenheid van jong tot oud en uit alle lagen van de Winterswijkse bevolking.

In de WSB-competitie wordt in teamverband met een luchtbuks op een kaart met rozen geschoten. Het is een binnensport waarbij de wedstrijden om de week plaats vinden op een 9 meter lange baan. Het schietseizoen loopt van eind september tot begin april.

 

Open Vizier

Hierbij richt de schutter via een korrel aan het einde van de loop en een keep op het begin van de loop. De kaart bevat 6 rozen van concentrische cirkels met in het midden 12 punten en dan aflopend naar 8 punten. De eerste roos is een proefschot. Er kan dus maximaal 5 keer 12 punten ofwel 60 punten per kaart geschoten worden. De rozen moeten in de volgorde links boven tot rechts onder geschoten worden. In een wedstrijd schiet iedere schutter 2 kaarten, dus een maximaal van 120 punten. Als de roos niet geraakt wordt dan telt die uiteraard 0 punten en dat wordt gemeenzaam aangeduid als een “poedel”.

Diopter

Hierbij word geschoten met een diopter in plaats van een keep aan het begin van de loop. De kaart waarop geschoten wordt bevat 5 rozen. Deze zijn kleiner dan de Open Vizier 

kaarten. Het maximale te halen resultaat levert 10 punten op, maar dat moet precies in het midden zijn. Een kaart kan dus maximaal 50 punten opleveren. De buitenste ring van de

 roos telt 1 punt. Er worden in een wedstrijd per schutter 3 kaarten geschoten, dus maximaal 1 50 punten. Buiten de roos schieten lever ook bij Diopter O punten op.